Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

La campanya electoral britànica

Dijous 6 vam realitzar un Beers&Politics, amb Edgar Rovira com a ponent, explicant-nos la campanya anglesa mentre intentàvem seguir en directe la jornada electoral.

Us deixo els fets més destacats per Edgar de la campanya, junt amb la seva valoració després de veure els resultats:

1.- El primer debat electoral com a tret de sortida real a la campanya. Es tractava del primer debat televisat de la història de Gran Bretanya i va generar molta expectació. Va provocar que Clegg entrés en escena, sobretot en quan a atenció mediàtica es refereix, fet que a la vegada va generar que els seus rivals polítics modifiquessin els seus missatges de campanya i fins i tot, en el cas de Cameron, el convertissin en el rival a batre.

2.- Cameron ha tingut en tot moment molts problemes per mobilitzar els seus. A pesar de la debacle de la imatge de Brown i de l'avantatge que tenia a les enquestes des de feia 2 anys, no ha pogut assolir la majoria absoluta. Se li ha de reconèixer el mèrit de modernitzar el partit més enllà de les desavinences amb el nucli dur i la capacitat d'acostar-se a les classes urbanes.

3.- Brown s'ha passat tota la campanya a veure-les venir. Probablement era el candidat més ben preparat i a la vegada el que menys ho sabia comunicar. S'ha vist atrapat per la crisi econòmica i pels atacs a dues bandes que ha rebut tant de Clegg i Cameron. Al final ha salvat els mobles gràcies a la fidelitat de vot dels laboristes al centre i Nord d'Anglaterra i a Escòcia.

4.- Per últim l'element de canvi com a eix central de la campanya i de les pròpies eleccions. El canvi entès des de dues visions diferents. Per una banda, el canvi per a treure el país de la crisi econòmica a partir d'un lideratge fort i que buscarà posicionar a GB de nou com un referent al món allunyat de Brussel·les. Per altra banda, el canvi que buscava anar a l'arrel del sistema polític britànic, proposava un canvi en el sistema electoral i mesures de transparència per tractar d'erradicar els casos de corrupció. Sembla que de moment aquesta batalla l'ha guanyat el primer, però els 6,8 milions de vots als Liberals ens indiquen que el discurs de canvi estructural està lluny de ser residual.

D'altra banda, deixo el vídeo de la visita que ens va fer BTV durant la trobada.


www.btvnoticies.cat

Gràcies a l'Edgar i als que van venir-se. Ens veiem al proper B&P!

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger