Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Copons 2.0

Ahir vaig assistir al V Congrés d'Internet, Dret i Polítiques celebrat a la UOC. En tres posts (aquest és el tercer) intentaré resumir l'interessant panell 5, referit a les xarxes socials i la política.

Copons és un municipi d'uns 300 habitants situat a la comarca barcelonina de l'Anoia. El seu regidor de Promoció Econòmica i Noves Tecnologies i Comunicació, Ricard Espelt ens va parlar del projecte Copons 2.0, o com la xarxa ha reinventat la democràcia en el seu poble.

Els ciutadans de Copons no tenen problemes "alta política". Però sí que tenen problemes propis: aparcament, escola, caques de gos... però la seva administració municipal és limitada, amb un alcalde i sis regidors. Per a rebre propostes es veien limitats i tenien molt poca participació.

A més, hi ha temes que no són problemes en sí: requeriments, oportunitats, propostes, idees... Amb el projecte col·laboratiu Copons 2.0, l'administració augmenta els seus límits ja que molta més gent col·labora. La gent es fa seva l'administració i actuen no només com a receptors sinó com a emissors d'idees. Les sol·lucions per a problemes habituals s'extreuen del diàleg, a través d'accions de consens.

Copons 2.0 s'ha creat a través d'eines gratuïtes (wordpress, facebook...), i només es deixa debatre i participar si tens el teu propi perfil, amb nom i cognoms. El seu èxit ha aconseguit gestionar millor el municipi, dotar d'eines a la ciutadania, escoltar els seus interessos, creació de bones pràctique i fins i tot que es relacionin més entre ells.

La implicació de la ciutadania de Copons pel be comú és el que preval.

Podeu veure la seva presentació aquí.
I altres ponències del congrés IDP: Cantijoch i Donaire.

 

2 Comments:

  1. Unknown said...
    DEs d'un punt de vista de transparència i democràcia (a banda de modernitat), les mesures en municipis petits són molt bones.
    Hi ha dos dubtes que crec que amb el temps poden fer que la democràcia millori:
    El municipi pot ser 2.0 però l'opinió pública pot no ser-ho, o a la inversa.
    En termes de política pública, qui marca l'agenda, l'opinió pública o l'ajuntament? Fins ara estem acostumats en pobles petits a un model més o menys marcat des de baix, a partir de les deficiències detectades.
    Entenc que aquesta proposta és potent en aquest municipi, però no sé com funcionaria en un municipi gran on el control de l'agenda local és de l'ajuntament i els mitjans de comunicació convencial.
    en tot cas, com no he assistit potser estic deixant-me coses importants.
    e-Xaps said...
    No, no et deixes rés important. És una molt bona pregunta. No dubto que sigui difícil en un gran municipi, però crec que també podria tenir èxit, tot i que costés més. És un problema d'escalabilitat. En el blog en castellà el propi Ricard comenta com dinamitzen a la seva població. En un gran municipi seria complicat, però no impossible.

    Gràcies i salut!!

Post a Comment




RSS Blogger