Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Les tombes polítiques

El mausoleu d'Halicarnaso era una tomba monumental de marbre blanc, considerada una de les Set Meravelles del Món Antic. Va ser construïda en honor a Mausolo. La seva tomba va ser tan coneguda que d'aquí ve la paraula mausoleu, que fa referència a grans tombes. Durant tota la història, els sepulcres on reposen els líders polítics solen revestir una aparença tan poderosa com ho fou en vida la dimensió del personatge. Com indiquen a El País, excepte comptats casos de sepelis secrets (el libi Muamar el Gadafi en un lloc desconegut del desert, o Osama bin Laden al mar), la pompa que envolta els ritus funeraris de les personalitats polítiques es tradueix també en el seu últim estatge: marbre, granit i aparença colossal són la norma, com els 11 metres d'altura del panteó de pòrfir patagònic i il·luminació led de Néstor Kirchner a Argentina, per citar només l'últim exemple incorporat a la iconografia funerària mundial. Perquè els mausoleus de grans líders són, més que tombes, una representació a la mesura -moltes vegades ampliada- del propi règim o sistema polític del mort. Una foto fixa davant el vendaval de la història.

Investigant, he trobat nombrosos “aficionats” a tombes de grans celebritats. La web que més m'ha sorprès és The Political Graveyard. Es tracta d'una Web sobre la història política nord-americana i els seus cementiris, que llista polítics i, en cas que no estiguin vius, indica on van ser enterrats. Actualment té 224.230 polítics, vius o morts. És interessant el llistat de cementiris amb més polítics, o amb polítics més importants. És el cas de l'Arlington National Cemetery, amb les restes de 2 Presidents -William Howard Taft (1857-1930) i John Fitzgerald Kennedy (1917-1963)-, 33 membres del govern, 165 congressistes o senadors i 9 jutges del tribunal suprem, a part d'uns quants candidats a la presidència nord-americana que no van guanyar les eleccions. A la Web també es pot buscar per causa i lloc de la mort: morts en guerres, escanyats, caiguts del cavall, en duels, durant la campanya, a tavernes, al congrés, etc… És la Web més curiosa que he vist en temps.

Però existeixen altres Webs semblants encara que no tan centrades en la política, com Find-A-Grave, que llista 70 milions de difunts i indica on estan enterrats, entre ells a 14.500 polítics nord-americans.
Una altra Web extremadament curiosa és la de “Dead Presidents”, creada per Manus Joseph Hand, que conté fotografies de l'autor davant de moltes de les tombes de presidents i grans personalitats polítiques nord-americanes, incloent informació biogràfica de cadascun.

Per si algun dia passeu a prop i teniu curiositat, penjo un llistat ràpid de tombes de grans polítics i les seves imatges, per a què les trobeu bé. A més, avui és 1 de novembre, un gran dia per recordar-los i veure si encara són recordats (o no), a partir de les flors que els envolten.

Si recomaneu alguna que considereu imprescindible, si us plau, deixeu les dades en els comentaris.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger