Al febrer, el Bloc Québécois, partit nacionalista del Quebec (Canadà), va iniciar unes “quedades” amb els seus simpatitzants que m'han semblat interessants. Es tracta de les “assemblees de cuina” (assamblées de cuisine). Es van recrear, doncs les famoses (a Canadà) assemblees de cuina, unes reunions informals que ajuden als polítics a prendre el pols de la gent a través d'intercanvis directes i espontanis amb molt poc públic. Era quelcom directe i personal. La diferència amb les velles assemblees és que es va afegir en aquest cas un component web i la transmissió online en viu, al costat de la possibilitat de comentaris a través d'un xat i de Twitter, amb l'hashtag #directBQ. Tal com indica Félix Grenier, “hem ampliat la cuina, per la qual cosa van ser més de 100 persones alhora les que es van reunir entre offline i online per parlar de política amb quatre representants del partit“. Les respostes les donaven quatre diputats del Bloc: Christiane Gagnon, Michel Guimond, Pascal-Pierre Paillé i el propi Félix Grenier.
Aquestes reunions informals són per a què els polítics entenguin les necessitats i els dubtes de la ciutadania, però també per a què aquesta ciutadania se senti escoltada (i resposta) pels seus representants, i per comprendre millor les opinions dels polítics electes i candidats amb els quals tenen l'oportunitat de discutir.
Es tracta de reunions entre ciutadans i polítics, al voltant d'una taula:
- Es reuneixen al voltant d'una taula uns pocs candidats i els votants que volen compartir taula amb ells (massa pocs al meu entendre)
- Els participants són tots de la mateixa regió i es parla de tres o quatre temes de conversa
- Tot es veu en directe via web
- Els usuaris poden unir-se a la conversa a través d'un xat i d'un hashtag de Twitter.
No obstant això, no és la primera vegada que una “assemblea de cuina” canadenca es trasllada a la web. Al gener d'aquest mateix any, el líder del Partit Liberal de Canadà, Michael Ignatieff va realitzar a la seva pàgina de Facebook la seva primera reunió pública virtual, un “townhall”, on rebia preguntes i les responia durant un espai de temps, de totes les persones que es connectaven a través de Facebook.