Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Descobreixo en el bloc d'Antonio Espejo en El País una interessant biografia de Pete Souza, l'actual fotògraf de Barack Obama a la Casa Blanca, però que ja va ser també fotògraf de Ronald Reagan:

Ser el fotògraf oficial del president d'EE. UU. requereix per descomptat molta experiència, però sobretot ha de gaudir de tota la confiança del president de torn. Es va institucionalitzar fa una mica més de 50 anys, concretament el 1963 per J. F. Kennedy (abans les fotos eren realitzades per la Marina o pel departament de parcs) i de tots els fotògrafs que han ocupat el càrrec només Pete Souza ho ha fet en dues ocasions, amb Ronald Reagan i amb Barak Obama. Souza, d'origen portuguès, va néixer en 1954 a South Dartmouth, Massachussets. Es va graduar cum laude en Ciències de la Comunicació a la Universitat de Boston i també és master en periodisme i comunicació social per la universitat estatal de Kansas. No és tan sols el fotògraf oficial d'Obama, és també el director de l'oficina de fotografia de la Casa Blanca, el que s'encarrega que altres col·legues cobreixin gràficament la resta d'actes. Souza es troba en situació d'excedència de l'Escola de Comunicació Visual de la Universitat en la qual és professor assistent de fotoperiodisme. Ha treballat també com a fotògraf independent del National Geographic i pel Chicago Tribune, a Washington.

Al juliol de 2008 va publicar el llibre: “L'ascens de Barack Obama”, amb fotografies exclusives de la campanya que va portar al llavors senador fins al cim del poder. Durant el primer any d'Obama en el Senat el va acompanyar en les seves gires per set països, entre ells Kenya, Sud-àfrica i Rússia. El llibre va arribar a estar en la llista de bestsellers del New York Times, durant cinc setmanes.

Però no tot ha estat la vida dels polítics. Després de l'11 de setembre, va ser un dels primers periodistes a cobrir la caiguda de Kabul, Afganistan, després de creuar les muntanyes nevades de l'Hindu Kusha. Com a professional independent, ha publicat dos treballs en la revista National Geographic i tres assajos fotogràfics per a la revista Life, a més de revistes i diaris de tot el món, incloent portades de Fortune o Newsweek.

Del seu anterior pas per la Casa Blanca, des de juny de 1983 fins que Reagan va deixar la Casa Blanca el 1989, ha produït i publicat un parell de llibres molt intimistes sobre la seva vida. També va ser el fotògraf oficial, al juny de 2004, del funeral del president, tota una classe magistral de com cobrir un acte com aquest.

Com també indica Espejo, TVE va emetre el passat 22 de gener un documental sobre Souza, denominat “Obama a través de l'objectiu”. Ho podeu veure aquí (en anglès) o descarregar aquí (en espanyol).

És important que la imatge evoqui valors i emocions. Si una imatge té qualitat i és bona, serà escollida molt abans que una altra. Així, si és el polític qui difon aquestes imatges, hi haurà més possibilitat que la imatge “triada” sigui triada per periodistes o bloggers.Però, com hem vist en la biografia de Souza, no tothom pot fer-les. Tenen més importància del que semblen.

Més imatges a la pàgina web de Pete Souza.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger