Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Mubarak, líder mundial (o no)

Que l'etern president d'Egipte, Hosni Mubarak, de 82 anys, té bona premsa al seu país no és cap novetat. Els mitjans de comunicació solen lliurar-se a la causa defensant sempre el seu nom, figura i actuació. És el gran líder des que el 1981 rellevés el president Anwar Sadat, assassinat per extremistes contraris a l'acord de pau amb Israel. Fa 29 anys que governa i fins a l'any pròxim no hi ha eleccions.

A més, es diu que està greument malalt, amb cancer de pàncrees. La inquietud que suscita la salut del líder egipci té fonament. El principal aliat d'EUA al Pròxim Orient té encara un gran pes geopolític i el president és una força d'estabilitat a la regió. Mubarak mai no ha nomenat un vicepresident i totes les fonts consultades coincideixen que el faraó dificilment abandonarà el seu tron llevat que tingui assegurada la reelecció d'algú de la seva confiança (es diu que hi ha una campanya "no oficial" a favor del seu fill i una altra d'"oficial" perquè no es pugui presentar Mohamed el Baradei, que inclou un canvi de lleis perquè no pugui ser candidat). Però la inquietud no és només internacionalment, sinó que el governant d'Egipte, amb mà de ferro fins fa 5 anys (va relaxar els estàndards democràtics per presentar-se a eleccions), ostenta un poder suprem al seu país i vol que se li continuï veient fort, sa i sobretot amb una forta presència internacional.

Tot això explica la imatge apareguda al diari Al Ahram, diari governamental en el sentit literal de la paraula ja que el Govern és un dels seus principals amos. Aquest no és un diari més. Tot el que es publica allà té suma importància perquè reflecteix les opinions de l'establishment que al cap i a la fi és qui decideix la identitat dels seus editors. La seva tirada supera el milió d'exemplars i és dels més llegits.

La imatge, com molts haureu vist per televisió, fa referència al passeig per la catifa vermella a la Casa Blanca del president nord-americà, Barack Obama, liderant els participants en la solemne cerimònia de la represa del diàleg israelopalestí. En la imatge real, Obama avança ferm al capdavant del grup, escortat en primera instància pel primer ministre israelià, Benjamí Netanyahu i el president palestí, Abu Mazen. En els costats, els dos padrins regionals del procés de pau renovat: el rei Abdala de Jordania (dreta de la imatge) i Mubarak (esquerra).

En canvi, en la imatge que es va publicar al diari egipci, miraculosament Mubarak no només no apareix en un costat, sinó que fa d'amfitrió de tots a la Casa Blanca, anant per davant del propi Obama. Això sí, en el photoshop l'han posat al revés, suposo que quedaria millor.

A Al Ahram asseguren que va ser un "error" dels editors recordant que la foto va ser suprimida. D'altres no són tan innocents (sorpresa!) i consideren que la manipulació va ser intencionada amb l'objectiu de fer ressaltar el paper de Mubarak en l'escena regional i internacional. Sobretot ara quan es multipliquen les especulacions sobre el seu precari estat de salut i el seu possible successor.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger