Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

La Fundació Rafael Campalans va presentar dilluns 28 de juny el paperLa experiencia y la esperanza. Un análisis cualitativo de los discursos de John McCain y Barack Obama”, de Michele Falci. Malgrat que cinc dies tard des que hi vaig anar, m’agradaria parlar del llibre.

A partir de l’anàlisi del discurs d’ambdós candidats nordamericans a les eleccions de novembre de 2008, McCain i Obama, es poden establir relacions entre els segments als que es dirigeix el discurs, la retòrica utilitzada i la imatge del candidat; és a dir, el discurs passa de ser el mitjà pel qual es transmet el missatge per convertir-se en un element transformador en sí mateix, que té força com per transmetre el missatge, l’objectiu, la voluntat i la imatge del candidat. Michele va concloure afirmant que va ser, precisament, a partir del discurs més que no pas cap altre mitjà o eina de comunicació, a partir d’on els candidats van transmetre els seus principals valors polítics, doncs, aplicant les teories de Lakoff, el marc lingüístic va determinar la posició en l’espectre ideològic, més enllà de les polítiques concretes proposades, i va ser el marc utilitzat el que definir els valors dels candidats i, per tant, en gran part, la decisió final dels votants. Va ser als discursos, també, on es va poder emprar l’emotivitat vers els votants, el que és un recurs retòric essencial a l’hora de persuadir al públic: un discurs retòric basat en la racionalitat no arribarà mai ni al cor ni al cap de l’auditori. També és important el relat que cada un dels candidats fa en els seus discursos de la seva vida, connectant-la també amb la història dels Estats Units.

És un interessantíssim llibre on trobar curiositats comparant els 12 discursos més importants de cada candidat. Així, per exemple, respecte a temàtiques concretes, veiem que Obama parla més sovint d’alguns temes que d’altres, i el mateix fa McCain. Uns petits exemples sobre el nombre de vegades que citen certes paraules als discursos:

Famílies (McCain – 30; Obama – 62)

Nens (35; 99)

Llatins (0; 10)

Negres (3; 52)

Classe mitjana (3; 23)

Treballadors (21; 26)

Docents (4; 11)

Veterans (37; 5)

Joves (1; 26)

Immigrants (0; 8)

Enemics (18; 0)

Rússia (18; 0)

Al Qaeda (7; 3)

You (132; 261)

We (477; 708)

Together (16; 65)


En resum, que recomano la lectura de les 80 pàgines del llibre. El podeu descarregar aquí.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger