Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Els debats televisius han estat decisius en diverses ocasions, i l'exemple més clar és el primer debat televisat de la història d'Estats Units, el 1960, quan es van enfrontar Nixon i Kennedy. En aquesta primera ocasió, gairebé 70 milions de ciutadans nord-americans van seguir el debat, on un Kennedy entrenat va guanyar a un Nixon sense maquillar i amb una jaqueta horrible (tanmateix Nixon va guanyar de carrer per a aquells que van escoltar el debat per la ràdio). Aquest cara a cara va inaugurar el regnat de la televisió en la comunicació política. Des de llavors, els detalls es cuiden al màxim.

Amb cinquanta anys de retard respecte als Estats Units, el Regne Unit avui es disposa a estrenar els debats televisats entre els principals candidats a primer ministre. Serà un moment històric i ha aixecat molta expectació. I ho ha fet perquè per primera vegada al Regne Unit podran escoltar els candidats parlar entre si sobre els temes de campanya, i observar què diu i especialment com ho diu cada un d'ells, el seu aspecte, la seva oratòria, les seves idees...

El candidat laborista i primer ministre sortint, Gordon Brown, el conservador i favorit en els sondeigs, David Cameron, i el liberal-demòcrata Nick Clegg, debatran qüestions de política domèstica durant noranta minuts a les 20.30 d'aquesta nit (una hora més aquí). Aquest primer debat se celebrarà a Manchester, serà retransmès per la cadena ITV i s'espera que assoleixi una audiència de 20 milions de persones. Abans de les eleccions del 6 de maig els candidats es veuran les cares en viu i en directe en unes altres dues ocasions: dijous 22 discutiran de política exterior a la cadena Sky i el dia 29 abordaran a la BBC l'assumpte més candent de la campanya: l'economia.

Segons ABC, el 44% dels britànics creuen que Cameron ho farà millor, davant el 20% que pensen que serà Brown i el 13% que s'inclinen per Clegg. Els laboristes pensen que l'aplom que pot oferir el primer ministre constitueix una bona base davant la inexperiència de Cameron, a qui li podria trair la seva obsessió per la telegenia. L'equip d'aquest creu que es tractarà d'una sobreexposició de Brown, que pot presentar-se com a gestor de la crisi però a qui costa acceptar una altra legislatura.

«No sé si Brown i Cameron trauran alguna cosa en net, qui obtindrà benefici és Clegg, a qui fins ara el 35% dels britànics deien desconèixer» afirma Patrick Dunleavy, politòleg de la London School of Economics. Afegeix, de tota manera, que l'aparició de dues persones joves molt semblants entre elles, com físicament ho són Cameron i Clegg, pot centrar l'atenció del públic en la persona diferent i experimentada que és Brown.

Brown ha estat assajant amb Alistair Campbell, antic director de comunicacions de Tony Blair, i diuen els mitjans britànics que li està costant ajustar-se a les estrictes normes pactades i no superar el temps màxim que té per donar les seves respostes.

Els tres partits han pactat un paquet de 76 regles, que van des de la composició del públic i el comportament d'aquest al repartiment del temps i els temes. Els tres candidats romandran dempeus tot el temps, darrere del seu faristol

Per cert, per a qui tingui interès, en el Canal24h podrem veure els debats en directe. El primer de tots, aquesta nit, a les 21.30 h.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger