Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

La importància de la tradició en la política nord-americana és una constant en la seva història. Hi ha actes als quals un president ha d'acudir sí o sí, com una tradició més a complir. Una d'aquestes tradicions, molt desconeguda aquí (i per això em fa gràcia explicar-la), és la de donar el firstpitch: el primer passe de la temporada de beisbol.

Als Estats Units, el beisbol no és un esport més. El primer club organitzat de beisbol va ser format el 1842 per un grup de joves a la ciutat de New York que va anomenar al seu club Knickerbocker Base Ball Club. Els Knickerbockers van desenvolupar un conjunt de vint regles, publicades per primera vegada el 1845, que es van convertir en la base del beisbol modern. Durant la dècada de 1850, es van fundar clubs de beisbol per tota la ciutat de Nova York adoptant-se noves regles. A finals d'aquella dècada, la popularitat del joc s'havia estès més enllà de la ciutat i va començar a conèixer-se com New York Game (El Joc de Nova York). El New York Game es va popularitzar durant la Guerra Civil Nord-Americana, quan els milers de soldats de la Unió, que venien de la ciutat de Nova York, ho practicaven als llocs per on viatjaven. En finalitzar la guerra el 1865, el joc (anomenat ja baseball) s'havia convertit en l'esport més popular de tot el país.

El 1910 el beisbol a Washington estava en declivi, en especial pel seu equip, els Washington Senators, que anava últim. El propietari de l'equip, Clark Griffith, era un dels homes amb més influència en tot el país, i va pensar que res millor que el president dels Estats Units, un gran fan del baseball, per donar una mica de presència a l'esport a la capital (i de passada, fer propaganda del seu equip). El president va acceptar i, William Howard Taft, el president número 27 dels Estats Units, es va convertir en el primer mandatari en llançar la primera bola del dia inaugural de la lliga de beisbol, el 14 d'abril de 1910. També ho va fer la resta d'anys del seu mandat, instaurant la tradició (només va faltar en 1912, per la tragèdia del Titanic, i ho va fer el seu vicepresident).

La resta de presidents han continuat amb la tradició, i almenys una vegada durant el seu mandat (excepte Carter) han acudit a aquesta ineludible cita amb els ciutadans, fent el mateix que qualsevol d'ells, jugar a baseball, donant inici a l'esport favorit nord-americà durant els mesos de primavera i estiu.

A més, des de 1993 (Bill Clinton), els presidents baixen al monticle del pitcher per passar directament la bola al catcher, i ho fan vestits amb peces esportives de beisbol, normalment de l'equip amfitrió, però sovint amb peces dels seus equips favorits. És l'exemple d'Obama, que ahir va lluir una jaqueta vermella dels Nationals de Washington però una gorra negra de l'equip de la seva ciutat, els White Sox de Chicago. L'any passat, la seva primera vegada, va ser una mica més radical, i directament tota la seva jaqueta era dels White Sox. Per cert que ahir Obama va llançar fatal, segons ell mateix explica.

A Estats Units, com en el món, és important no saltar-se determinades tradicions, la majoria d'elles de molta visibilitat mediàtica, i on es té més a perdre no acudint que assistint a l'esdeveniment. Obama (i segur que el seu futur successor) segueixen la tradició. Fa ja 100 anys que la primera bola va sortir del braç del president Taft, i continua inaugurant cada any la temporada de l'esport favorit dels Estats Units.

Aquí podeu veure més imatges de presidents durant aquests "first pitch".

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger