Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

La Cambra de Representants va aprovar la passada matinada la reforma del sistema sanitari als Estats Units, que representa un triomf històric del president Barack Obama i de la majoria demòcrata. El vot decisiu es va produir exactament a les 22.49 hora local (02.49 GMT), quan els congressistes van aprovar per 219 vots a favor -tres més dels 216 necessaris- i 212 en contra el projecte de llei que ja havia rebut el vistiplau del Senat el desembre. Aquesta sessió del congrés ha estat, sense cap dubte, la més seguida en directe de la història, i la més comentada, gràcies especialment a Twitter.

La mesura, un objectiu que havia eludit nombrosos presidents des de fa un segle, només requereix ja la firma d'Obama per convertir-se en llei. Aquest, a la Sala Roosevelt de la Casa Blanca, havia seguit la votació acompanyat d'uns quaranta funcionaris.

Ha estat el projecte més complicat d'Obama, que sens dubte haurà descobert lo dur que és ser president dels Estats Units després d'aquesta votació. Va haver d'implicar-se al màxim perquè sortís endavant (des de febrer la seva agenda ha estat la mateixa que l'agenda de la reforma sanitària, ha suspès viatges per poder negociar, ahir va realitzar més de 90 trucades personals a congressistes...). I per descomptat haurà après que una oposició unida pot crear-li molts problemes, i fins i tot més si compta amb el suport de mitjans de comunicació afins i de grups ultraconservadors radicals. Tot val ja ara.

Aquesta oposició s'ha comunicat ràpidament a través de la xarxa, generant rumors que han anat difonent, però també organitzant-se per crear accions de protesta ràpides i visibles. La defensa d'Obama ha estat la seva web sobre la reforma. Si fa uns mesos la web que sempre enllaçaven des de la home de la Casa Blanca era una web més participativa i centre de recursos, ara la web enllaçada s'ha convertit en una web exclusivament informativa, que explica clarament que és la reforma i que fins i tot té un apartat d'idees republicanes, directament dirigida als visitants conservadors.

Aquesta última ofensiva a la xarxa, directament per donar a conèixer aquesta reforma sanitària a aquells que estan en contra té cinc grans àrees:

- Què significa la reforma per a tu (que afecta aquesta reforma a cada tipologia de persones: exemples)
- Números (explicacions de la reforma a base de números, per exemple, "32.000.0000" -els que es beneficiaran de la reforma)
- La proposta presidencial (en resums, PDF, hipervincles...)
- Idees republicanes (idees de la proposta que es podrien denominar "conservadores"
- Reunió bipartida (vídeo de la reunió entre demòcrates i republicans realitzada el 25 de febrer)
- Suports (entitats i organitzacions que donen suport a la proposta)

Les prioritats canvien, a la xarxa i en la política. Obama ha acabat, amb èxit, la seva primera gran prova de força. N'ha superat altres que ho van intentar. Ara ve allò nou, noves reformes i potser, més atenció a la política internacional. Veurem, però per ara, Obama ja ha dit, en al·lusió al seu lema de campanya que "és això el que significa el canvi".

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger