Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

He vist a el País una imatge d'Obama que la Casa Blanca ha penjat en el seu canal de Flickr. La foto sembla emular a una instantània que va tenir molt èxit en la seva època del mític John F. Kennedy.
Es tracta d'una instantània presa fa 45 anys en el Despatx Oval i que va ajudar a forjar la idea de jove líder que s'ocupava dels problemes del país mentre cuidava de la seva família. Aquella era en blanc i negre i aquesta en color, la primera estava protagonitzada per un nen i la segona, per una nena, els dos amagats i els dos, espiant al seu pare.


La foto original és d'octubre de 1963. La foto d'Obama, distribuïda per l'oficina de premsa de la Casa Blanca i realitzada pel fotògraf oficial, Peter Souza, va ser presa del passat 5 d'agost "al final d'una jornada de treball", segons fonts oficials.

El nen que apareix de cara en la fotografia antiga és el malmès John John Kennedy, quan tenia dos anys. Està jugant sota l'escriptori del Despatx Oval mentre el seu pare llegeix uns informes. En la d'ara, és la filla petita de l'actual president, Sasha, de 8 anys, la que s'amaga darrera d'una butaca en la mítica oficina mentre el seu pare treballa. No se li veu la cara. L'escena, tant el 1963 com el 2009, humanitza encara més la figura de l'home més poderós del món, al mateix temps que sembla voler subratllar el paral·lelisme entre els Kennedy i els Obama.

L'actitud seriosa i concentrada d'ambdós dirigents és molt similar -el gest és idèntic, ambdós sostenen un paper-, excepte per un detall, potser un signe dels temps: Obama no duu jaqueta. Altre signe dels temps: per a donar-la a conèixer, s'ha usat el canal oficial que la Casa Blanca té a Flickr.

El 2004 Barack Obama es va donar a conèixer per la seva retòrica demanant el vot per a John Kerry en la convenció Demòcrata. En aquell discurs, ja es parlava de promoure la reconciliació i apostar pel canvi. Mitjans com el New York Times i el Washington Post parlaven ja d'un “Kennedy negre”.

Va ser en la precampaña, a les primàries demòcrates, quan aquesta associació Obama-Kennedy va arribar la seva màxima esplendor. Durant un míting a Washington previ al “superdimarts”, el patriarca del clan, Edward ‘Ted’ Kennedy, germà de JFK, va assegurar que amb Obama sentia “el canvi en l'aire”.
Ted Kennedy va comparar “la integritat, el coratge i la visió de futur de Obama” amb la del seu germà. “És l'hora d'una nova generació de líders polítics, amb Obama passarem la pàgina de la vella política”.
Perquè hi ha moltes similituds entre l'arribada al poder de JFK en 1960 i l'actualitat. El que en el seu moment va ser Vietnam, avui ho és L'Iraq per a la societat nord-americana i ambdues administracions republicanes sortints deixaven el país en un període de dificultat econòmica.

Sobre aquesta similitud de circumstàncies, el patriarca del clan Kennedy va assegurar: “avui hi ha les mateixes ganes de canvi en aquesta generació de polítics, i veig a un líder amb l'energia i el poder necessari. Aquest líder és Barack Obama”.

Però sens dubte, el que va llançar aquest debat sobre la relació Obama-Kennedy va ser la intervenció de Carolinne Kennedy, filla de JFK, en les Primàries demòcrates. A Washington va assegurar que per tot el país “els ciutadans m'expliquen que Barack Obama els fa sentir la mateixa esperança que els donava el meu pare”.

El misticisme que té JFK vol ser aprofitat per l'equip de comunicació d'Obama, i aquesta imatge és una prova d'això. Hi ha alguna similitud (sobretot l'edat i la retòrica del canvi), però si no l'hagués, ja s'encarregaran, els mitjans i els assessors, en buscar-la, com han fet gairebé tots els presidents nord-americans des de 1963, igual que la busquen amb Lincoln i amb altres referents de la història política d'Estats Units.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger