Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

En algun post havia comentat el sorprès que em vaig quedar respecte a l'entrada de l'església catòlica a la xarxa de manera clara i sense por, amb eines com Youtube, Facebook o la pàgina d'aplicacions "Pope to You". Cada vegada més, esglésies i fidels utilitzen la tecnologia com a mitjà per difondre la paraula de Déu i animar els seus fidels a acudir a l'església, i com ja vaig comentar, fins i tot altres grups religiosos en EE.UU. estan utilitzant Internet gairebé com una alternativa a la missa, animant els seus usuaris a resar online.
Pàgines com ipraytoday.com, ourprayer.com o prayabout.com han guanyat una gran popularitat als Estats Units en els últims anys i en elles centenars de creients escriuen les seves pregàries i preguen per d'altres, convençuts de que quanta més gent resi per alguna cosa, més probable serà que ocorri, i creant una "eina col·laborativa de resos".

Avui, el Consell Pontifici de les Comunicacions Socials del Vaticà va convidar els sacerdots de tot el món a servir-se dels mitjans digitals per difondre l'Evangeli, segons detalla aquest organisme en un comunicat. Per aquesta raó, el tema de la 44 Jornada Mundial de les Comunicacions Socials que se celebrarà el 2010 serà 'El sacerdot i la pastoral al món digital: els nous mitjans al servei de la paraula'. Amb aquest missatge, el Vaticà vol "convidar de manera particular els sacerdots a veure en els nous mitjans un possible gran recurs per al seu ministeri al servei de la Paraula". Així, "gràcies als nous mitjans" qui predica pot "assolir amb paraules, sons i imatges, que són la verdadera i específica gramàtica de la cultura digital, persones individuals i senceres comunitats a tots els continents", destaca.

No és només al Vaticà, sinó que en diversos països la presència de l'església es fa cada vegada més visible. A Espanya, ahir, la Conferència Episcopal Espanyola va donar a conèixer una pàgina a Facebook per a informar de les seves iniciatives, documents i activitats als milions d'usuaris d'internet. Per a la Conferència Episcopal, "la presència en un entorn en el qual estan a diari milions de persones és una gran oportunitat per a la comunicació i la trobada", ha afirmat per mitjà d'un comunicat. "Es tracta d'estar en sintonia amb el món que vivim".

I sí, les religions, com els partits, com les empreses, han d'estar on és la gent, afavorir intercanvis, informacions i relacions de confiança. Si la gent és a Facebook, l'església ha de ser allà perquè les persones que se sentin religioses puguin accedir a aquestes informacions i a aquestes idees que sols es donen en fulletons o en les misses. La majoria d'aquesta gent no anirà a missa, és a dir que com diu la frase, "si la muntanya no va a Mahoma, caldrà portar Mahoma a la muntanya" (sí, potser l'exemple de Mahoma no té gaire que veure amb el Vaticà).

Tanmateix, aquesta obertura xoca venint de Roma, tant pel que es diu des de la Ciutat del Vaticà sobre qualsevol "apertura" del dogma, com les paraules del propi Papa sobre la xarxa, on critica Internet per "fragmentar" el coneixement.

Imatge d'Oriol Espinal.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger