Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Lakoff: Punts de reflexió

"El 1980, Richard Wirthlin, principal assessor electoral de Ronald Reagan, va fer un descobriment que va canviar profundament la política nord-americana. Com a expert en enquestes, havia après que la gent vota basant-se en les posicions dels candidats respecte a temes puntuals. Però les seves primeres enquestes per a Reagan li van revelar una cosa fascinant: els votants que no estaven d'acord amb Reagan en alguns aspectes volien, no obstant això, votar-lo. Desconcertat, Wirthlin va estudiar el fenomen i va acabar descobrint per què la gent volia votar Reagan.
Reagan no parlava de temes puntuals sinó de valors. Tenia més efecte comunicar valors que explicar propostes polítiques específiques.

Reagan connectava amb la gent, transmetia. Reagan semblava ser un home autèntic, semblava creure en el que deia. Connectava amb la gent, resultava autèntic i la gent sentia que podia confiar en ell perquè parlava dels seus valors.
Per aquestes quatre raons -valors, capacitat de transmetre, autenticitat i confiança- els electors s'identificaven amb Reagan; sentien que era un dels seus. No perquè compartissin els seus valors ni la seva classe socioeconòmica, sinó perquè creien en la integritat de la seva relació amb ells i en la connexió entre la seva visió del món i les seves accions.

Les situacions polítiques són reals, tant com els fets que les susciten, però també mobilitzen valors i confiança. Per ser efectives, les campanyes han de comunicar els valors del candidat. El candidat ha d'abordar els temes de manera simbòlica, per poder així transmetre els seus valors morals i la seva honradesa [...] Los assumptes específics són secundaris; no irrellevants ni menors, sinó secundaris. La posició d'un polític respecte a un assumpte determinat ha de reflectir els seus valors, i les mesures i polítiques que proposi ha de simbolitzar aquests valors".

Lakoff, George (2008); Punts de reflexió; Editorial Península

Aquestes són les dues primeres pàgines del llibre. De moment només he arribat fins allà però sona molt suggeridor i ho volia compartir. Espero poder resumir el llibre en breu.

Hi ha una crítica interessant al llibre en el blog Valores políticos.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger