A finals de 2006 vaig rebre un missatge electrònic d'un estudiant de la Facultat de Ciències de l'Educació i de la Comunicació Social de la universitat argentina del Salvador. Estava preparant la seva tesina i em demanava que li respongués a unes preguntes sobre política i Internet. Dos anys després d'una intensa investigació, Germán Angeli ha acabat la tesina, la qual ha penjat a Internet.
La tesina, titulada "La comunicació política per Internet en l'era de la web 2.0", reflexiona sobre la fusió a Internet de dos processos consubstancials: comunicació i política, i està dividida en quatre capítols. En el primer, es fa un repàs de la història d'Internet, destacant les seves qualitats colaborativas, antecedent de l'actual web 2.0.
En el segon apartat s'analitza per què els equips de comunicació d'un candidat utilitzarien Internet en el context d'una campanya política (basant-se en: l'economia del mitjà, la comprensió de les seves característiques, i l'augment en la quantitat d'usuaris d'Internet).
En tercer lloc s'analitzen qüestions terminològiques sobre com hauríem de denominar a totes aquelles accions de comunicació política que es porten a terme a través d'Internet.
Finalment es fa una anàlisi de la utilització de les noves tecnologies en el context de la campanya per a Cap de Govern Porteny de 2007, en contrast amb les eleccions legislatives de 2005.
Voldria destacar algunes de les frases que apareixen en el text de Germán:
"Comprender el contexto de la web 2.0, la inteligencia colectiva, la anarquía, la democratización y la posibilidad de producir contenidos individualmente, es de suma importancia para analizar la comunicación política que cualquier cibernauta puede gestionar por medio de Internet".
"Lo valioso de Internet es la capacidad de vincular. No se trata sólo de plasmar en formato digital aquello que ya se tiene en folletos o afiches con animaciones o diseños atractivos; sino de aprovechar la posibilidad de organización y participación. Eso es lo que marca la diferencia. Lo que atrae de Internet es aquello que rompe con lo lineal, lo estándar, y que por sobre todas las cosas, contempla al usuario como un recurso humano de gran valor".
"Cuando los políticos comprendan que el ciudadano puede aportar más que un voto, Internet les permitirá organizar mejor la comunicación con sus seguidores y beneficiarse de su participación y compromiso".
Moltíssimes felicitats, Germán.
PD: Rellegint l'entrevista que em va fer m'adono de 1. El temps passa volant, i 2. Els canvis a Internet passen encara més ràpid.
2 Comments:
Subscribe to:
Comentaris del missatge (Atom)
Salut!!