Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Dissabte passat, Jose Antonio Donaire publicava un excel·lent i exhaustiu anàlisi sobre la blogosfera política catalana que recomano visitar. Entre les conclusions del seu post "La ciberpolítica cansada" hi ha:

1. Dos terços dels blogs polítics censats estan inactius actualment. D'entre els que continuen, preponderància del PSC (91), pujada d'ERC (89) i números similars a altres anàlisis anteriors en els casos de CIU (62) i IC-V (35).

2. Els blogs són masculins. Dels 277 blogs polítics actulizats, solament el 16% estan escrits per dones

3. Falta de diàleg en els blogs. Cada vegada hi ha menys comentaris: de 896 comentaris, 305 corresponen a blogs d'ERC, 295 del PSC, 288 a CIU i 108 a ICV.

4. Desconnexió. Els blogs polítics catalans estan molt bé pel que es refereix a l'autoritat en Technorati (amb un valor de 4.000), però si s'analitza es veu que són pocs realment els que tenen massa enllaços. Els 15 blogs amb més autoritat (segons Technorati) ja són un terç de l'autoritat de tots sumats.

Què signifiquen aquestes xifres i aquest anàlisi? doncs com a mínim que la blogosfera política catalana (i segur que la de moltes altres parts) està tocada, encara que no enfonsada encara.

Donaire es qüestiona: "Són els símptomes de la crisi dels blogs polítics catalans? Està migrant la política 2.0 cap a noves formes de xarxes socials? O potser la política 2.0 s'ha de fer fora de la política? Tanco el blog?".
Respecte a l'última pregunta li diria que ni se li ocorri.
Amb les altres ja tinc els meus dubtes, ja que si que tal vegada si que és cert que l'activitat que algú podia tenir escrivint en el seu blog pot haver mutat en activitats a xarxes socials o a nanoblogs com twitter.

Segons la meva opinió, les eleccions al març i la celebració de les jornades de la catosfera al gener van fer que proliferèssin molts blogs, tot això, més el lògic cansament de molts altres blogs més veterans, ha fet que una vegada acabada la campanya electoral, i sense tenir massa que explicar als seus diferents blogs, amb uns congressos de partits bastant mediocres (em refereixo a amb poques discussions ni polèmiques), la gent s'hagi plantat, que descansi d'una llarga campanya que sobretot aquest any s'ha lliurat més que mai a través de la xarxa.
En canvi, a la blogosfera d'ERC, amb un congrés més o menys polèmic, amb diferents candidatures a escollir, etc... no s'ha notat un minvament en els escrits o en els blogs, que han seguit (i fins i tot incrementat) la seva presència en la xarxa.

La gent pot estar cansada d'escriure en les seves bitàcoles, és cert (jo mateix ho estic i això que no faig campanya!), però no crec (de moment) que hàguem tocat sostre pel que es refereix als blogs. A més, si som els militants els que deixem d'escriure blogs, quin futur els espera als pocs blogs de polítics professionals o als molts que encara han d'escriure's? On s'aniria l'oportunitat que els blogs oferixen per a interactuar amb aquests polítics o per a crear comunitats afins?

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger