Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a


Quan queden només 23 dies perquè se celebrin eleccions a Mèxic, l'ampli avantatge d'Enrique Peña Nieto (PRI) en les enquestes s'ha vist realment reduïda si la comparem amb la que tenia fa tan sols un mes. El seu immediat perseguidor, segons les enquestes, és Andrés Manuel López Obrador, ja només un 3% per sota, tot i que ell diu que segons els seus propis resultats avantatja a EPN amb 2 punts percentuals (28% per a ell, enfront del 26% de EPN i el 19% de Josefina Vázquez Mota (PAN)).

El moviment estudiantil també ha resultat ser una pesada llosa per a Peña Nieto. “Yosoyel132” va sorgir l'11 de maig, quan un grup d'estudiants va protestar durant una visita que va realitzar el candidat Enrique Peña Nieto a la Universitat Iberoamericana de Ciutat de Mèxic. Fins a aquí res estrany, i fins i tot va ser minimitzat pels principals mitjans de comunicació afins a EPN. Lo dolent va ser la resposta des del partit del candidat: el PRI va assegurar que es tractava d'un esbronc de persones que no eren estudiants de la universitat, i van insinuar que eren simpatitzants del candidat de l'esquerra, Andrés Manuel López Obrador. Per aquestes declaracions els estudiants van crear un video que van penjar a la xarxa social Youtube, en el qual 131 joves s'identificaven amb un “jo sóc” i el número del seu carnet estudiantil. El fet va ser recolzat per centenars de persones i va donar origen a “Jo sóc 132″. L'episodi a més va motivar la realització de diverses marxes, convocades a través de xarxes socials en les últimes dues setmanes, la majoria, multitudinàries.
Per avui fins i tot hi ha una convocatòria via xarxes socials per cridar contra Peña en el partit de futbol entre Mèxic i Guyana, en l'arrencada de les eliminatòries cap al Mundial de Brasil 2014 (televisat per a tot el país).

A Peña Nieto se li estan complicant unes eleccions en les quals era virtual guanyador fa tan sols uns mesos. I avui se li complicaran encara més. Aquesta nit, a part del partit de futbol, està previst l'estrena de la pel·lícula Colosio, el asesinato, cinta que barreja situacions i noms reals amb elements ficticis per desafiar la veritat legal que estableix que, la tarda del 23 de març de 1994, el candidat priísta Luis Donaldo Colosio va morir a mans d'un assassí solitari. La pel·lícula narra, en canvi, com van ser alts càrrecs del seu partit, el PRI, els que van planejar matar-lo per no complir determinats pactes corruptes. La pel·lícula donarà que parlar, en fer retrocedir la percepció col·lectiva a la situació del país fa 18 anys, amb un partit que governava “sempre”, amb corrupció i pràctiques caciquils, i que amb Peña Nieto pot tornar al poder. És recordar-li a la ciutadania episodis del seu passat, que pot fer molt de mal a la imatge d'un PRI modernitzat que ha oblidat vells costums.



Els simpatitzants de Peña Nieto ràpidament han dit que es tracta d'un intent de danyar les possibilitats del PRI de recuperar la presidència de la República, o que han rebut diners de López Obrador o de l'actual govern del PAN. No obstant això, estrenar la pel·lícula ara és senzillament perquè la productora té més possibilitats que la gent parli d'ella i que vagi a veure-la. Pur màrqueting.
Veurem quin impacte pot tenir el film en el context polític actual, també en el segon debat electoral, que té lloc demà passat.

No és la primera vegada que una pel·lícula pot afectar a unes eleccions. Al març d'aquest any, Sarah Palin, a través de HBO, llançava la seva pel·lícula “Game change”, i ho va fer en una data estudiada, per tenir protagonisme al principi de les primàries republicanes. No obstant això, no va tenir èxit. A Mèxic, la pel·lícula anti-PRI sí podria tenir-ho, però ho dirà el públic. Agafem crispetes.

La campanya mexicana és molt llarga, i realment interessant. Per qui tingui curiositat, la seguim diàriament des del blog “Elecciones México”.

 

2 Comments:

  1. Cristóbal said...
    Un aclariment, la pel·licula Game Change , efectivament produïda per HBO, no va ser llançada per Sarah Palin.

    Es tracta de una pel·lícula estrenada directament per la televisió, d'una gran qualitat. Julianne Moore interpreta a Palin i Ed Harris es qui incorpora en John McCain. Es tracta de l'adaptació d'una part del llibre del mateix títol que van escriure els periodistes John Heilemann y Mark Halperin i que tractava sobre el les últimes elecciones presidencials als EUA. És un llibre bastant interessant, hi ha traducció al castellà:
    http://www.planetadelibros.com/el-juego-del-cambio-libro-46485.html
    e-Xaps said...
    Gràcies Cristòbal!
    Sabía que provenia del llibre, però tenia entès que es va escriure amb la "acceptació i agraïment" de la Sarah Palin.

Post a Comment




RSS Blogger