Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

La vaga general a la xarxa



Demà hi ha vaga general a Espanya, convocada pels sindicats ELA, LAB, USO, CIG, CUT, CGT, CNT, CCOO i UGT, entre d'altres, a tot l'Estat, contra la setena reforma laboral aprovada el 19 de febrer pel govern del Partit Popular. El seu objectiu, òbviament, és obtenir un gran èxit i pressionar al president per rebaixar noves retallades (encara que no està gens clar que la jornada d'aturades tingui incidència en Mariano Rajoy). La pressió li arriba a Rajoy “casualment” als 100 dies de govern, i serà just el dia abans de presentar uns pressupostos de l'Estat que haurien de resultar convincents per a les institucions europees.

Per la seva banda, Mariano Rajoy ha tornat a reiterar que els Pressupostos que aprovarà finalment el Consell de Ministres aquest divendres seran molt austers. En un missatge intern a les autonomies, al seu partit i als seus socis europeus, Rajoy sosté que continuarà amb les reformes. No obstant això, demà dijous hi ha la vaga, i diumenge passat el resultat de les eleccions andaluses i asturianes, que no van anar  tan bé com podrien haver anat. Són dos motius de preocupació per a l'executiu. Si la vaga general té èxit, donarà coses a pensar al govern. Això ho saben des dels partits d'oposició d'esquerres, que porten setmanes preparant a les seves bases i als seus simpatitzants per a que la vaga funcioni.

Ho fan a través de declaracions, però també a través de les seves respectives webs, i hi ha coses a destacar:

- El PSOE ha creat una web específica sobre la reforma laboral, denominada “Reforma peligrosa”, que explica tot el que significa la reforma laboral per als treballadors. També disposa de vídeos i material descargable com a cartells. No parla en cap moment de la vaga del 29M.

- Interessant i molt bona gràficament és la web creada pel PSC, denominada “Ruptura laboral” (recomano veure-la). Expliquen què és la reforma laboral, però aprofiten per indicar què pensa el PSC, i deixen que la gent participi explicant els seus propis casos personals. Enllacen també a articles d'opinió, en diaris i blogs. No parla en cap moment de la vaga del 29M.






- Des d'Izquierda Unida sí tenen un espai que directament parla de la vaga general. Disposa d'un argumentari sobre perquè la reforma laboral no és bona, i crida a no anar a treballar i a manifestar-se. També disposa de materials per descarregar (octavetes, cartells, avatars per a les xarxes socials…) i un vídeo.

- El mateix es fa des de la web d'Iniciativa per Catalunya, amb el seu espai “Reforma Ppatronal”. Conté un argumentari, vídeos, descàrrega de materials i una presentació sobre 10 maneres de fer vaga. A la web també hi ha un visor de comentaris en Twitter amb l'hashtag #reformalaboral.

- Esquerra Republicana de Catalunya també ha creat un minisite sobre la vaga i la reforma laboral, explicant les raons de fer-la, amb argumentari i un manifest, un vídeo i respostes sobre la reforma. També expliquen les seves propostes per a la reforma laboral.

- El BNG crida a la vaga i ha creat una pàgina on descarregar material (poc) i on indica la seva agenda per a les manifestacions. Amaiur crida a la vaga, però des d'una notícia a la seva web.

- UPyD, PNB, CiU, Foro Asturias i el PP no parlen en cap moment de la vaga.

En resum, destacaria dues coses. En primer lloc que des del PP no s'està fent res per a contrarestar la crida a fer vaga. No s'ha creat res amb contra-argumentaris, a part del vídeo que va llançar el ministeri de treball (en mala hora). En segon lloc, els atacs que ha fet el PP cap al PSOE, parlant dels socialistes com a autors intel·lectuals de la vaga no és del tot cert, ja que en la web del PSOE no demanen anar a la vaga, i fins i tot els seus diputats aniran al congrés –no ho faran els de la resta de partits d'esquerra-.

La sort està tirada. Demà les imatges seran importants, tant les dels sindicats a primera hora del matí (aquestes imatges seran les que es mostraran durant tot el matí per la televisió i donaran la percepció de si la vaga ha funcionat o no i de si Espanya està paralitzada i és millor no anar a treballar) i les dels polítics de PP i PSOE treballant al Congrés (el PP ha inclòs per a demà més del doble d'iniciatives del que és habitual per a un ple: Cinc Decrets Lleis i el debat de totalitat del projecte de llei d'Estabilitat Pressupostària). Veurem quina percepció és la que guanya.

 

2 Comments:

  1. Monika Borua said...
    Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.
    Marc said...
    Interessant article. Crec, però que l'enllaç a la web d'ERC està equivocat, és aquest: http://www.esquerra.cat/vagageneral/index.html

    Segueix bloggejant!

Post a Comment




RSS Blogger