Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

La lluita pel vot jove


Diego Beas es fa una interessant pregunta en el seu blog: Podria el Partit Republicà patir la derrota més estrepitosa de la seva història en les presidencials de la tardor? Si la trajectòria actual es manté i les primàries del partit es perllonguen, la possibilitat és més que real: una elecció interna extremadament complicada, dos candidats en la davantera amb debilitats estructurals profundes i la possibilitat —remota però real— d'una convenció a la fi d'estiu en la qual es triï al candidat sense tenir en compte les votacions en els Estats. Com indica Beas, “el problema de fons per al partit és que l'elecció interna s'ha distorsionat tant que serà molt difícil arribar a novembre amb un discurs mitjanament assenyat sobre pràcticament qualsevol tema. Encara que les primàries sempre es desenvolupen en clau interna, en aquesta ocasió el corriment cap a l'extrem s'ha portat massa lluny”.

És un problema important, però no és aquest l'únic amb el qual s'estan trobant els republicans. El 2008, el 66% dels joves van votar a Barack Obama, i tan sols el 32% per John McCain. Si només haguessin pogut votar els majors de 35 anys, McCain hauria guanyat sense problemes i avui seria president.


A més, aquests joves s'han distanciat de la política i han perdut en gran mesura la seva confiança en Obama, però no per anar-se a les files republicanes, sinó per ser apolítics. Segons una enquesta feta per Rock the Vote, un 34% dels joves prefereix una majoria demòcrata al Congrés enfront d'un 28% que desitja el control dels republicans. Però el grup dominant era el del 36%, al qual li dóna el mateix una cosa que l'altra. Obama i el seu equip ho saben i ja des d'octubre de 2010 van començar la caça d'aquests vots per tornar a connectar amb aquest públic. Aquestes accions van incloure una entrevista d'Obama a la revista Rolling Stone, la seva aparició en la cadena musical MTV, la seva aparició al costat de músics i rapers, aplicacions per a mòbils i iPad, o mítings per a estudiants, com el que va celebrar per 26.000 persones a la universitat de Wisconsin. I és el que ha anat fent des de la seva campanya els últims dos anys, especialment des de maig de 2011, quan es va fer oficial que es presentava a la reelecció. Però no és suficient, i no aconsegueix recuperar aquest vot.

Encara que pitjor ho estan fent des del partit republicà. Com indica Michael Barone en el Washington Examiner, “els seus candidats, excepte potser Ron Paul, no estan prestant molta atenció als joves votants en les primàries i assemblees fins ara”. Té una mica de lògica si es pensa que de les persones que participen en els caucus i en les eleccions primàries són en la seva majoria grans, ja que aquesta campanya no està tenint cap tirada entre els joves. Segons els estudis, els votants menors de 30 anys van representar només el 15 per cent dels participants a Iowa, el 12 per cent a New Hampshire, 9 per cent a  Carolina del Sud, 6 per cent a Florida i 8 per cent a Nevada. Per poder comparar, en 2008, el 18% dels votants eren joves.

De tot aquest vot entre menors de 30, Ron Paul va aconseguir gairebé la meitat dels vots joves a Iowa i New Hampshire i va aconseguir als votants joves –i poc més-, a Nevada (el seu problema està en els grans, als menors de 30 anys els encanta). El probable guanyador de les primàries republicanes, Mitt Romney, tan sols va aconseguir el 13 per cent a Iowa, 26 per cent a New Hampshire i 16 per cent -la més baixa entre els republicans- a Carolina del Sud.

Totes aquestes dades són realment problemàtiques per als republicans especialment perquè el vot jove podria decantar l'elecció. No només pels seus vots, importantíssims òbviament, sinó també per la difusió del candidat i el seu missatge en xarxes socials. És ara quan tant Romney com Santorum i Gingrich s'estan posant les piles, especialment el primer, que en l'última enquesta ja guanya per fi als seus contrincants en vot jove. No obstant això, i tornant al que citava Beas, la llarga durada de la campanya fa que els candidats s'escorin cada vegada més a posicions extremistes, la qual cosa fa que els joves s'allunyin dels republicans.

Obama i els candidats republicans saben de la importància dels joves i cada vegada veiem més estratègies per captar la seva atenció. Veurem qui aconsegueix més suports.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger