Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

No és bó fer-se l'heroi

La campanya electoral nord-americana de 1840 és considerada la precursora de les campanyes electorals modernes. Martin Van Buren era el candidat demòcrata i llavors president, mentre que l'opositor era William Henry Harrison, del partit Whig.

El 1837 hi havia hagut una colossal crisi econòmica, per la qual cosa el partit Whig veia la seva oportunitat d'aconseguir la presidència. És per això que va triar a un candidat conegut: William Henry Harrison. El candidat, nascut a Virgínia el 1773, procedia del que podria dir-se la noblesa de Virgínia. El seu pare, Benjamin Harrison, havia estat un dels signants de la Declaració d'Independència i va servir com a governador.

William Henry Harrison es va fer conegut com a heroi de guerra contra els indis, el 1812, guanyant la batalla de Tippecanoe, que es va fer popular a l'època. Aquesta figura d'heroi americà és la que volien estimular durant la campanya, sabent que encara que hagués succeït 28 anys abans, podien obtenir vots. El seu eslògan de campanya (el primer que es va fer realment popular en unes eleccions) va ser “Tippecanoe and Taylor too” (fent referència al candidat a vicepresident, John Tyler).

Els demòcrates, per contraatacar, parlaven de Harrison com un pobre vell (67 anys) que vivia allunyat a la frontera, en una cabanya de fusta i bevia constantment sidra. No obstant això, els va sortir malament la idea, ja que era just el que necessitaven des del partit Whig: es va aprofitar la visió de la cabanya de fusta i de la sidra com a exemple de persona normal, com qualsevol altre ciutadà nord-americà, allunyant al candidat de l'estereotip d'home ric i acomodat (que és just el que es criticava de Van Buren). I la cabanya i la sidra van ser adoptades com a símbol de la candidatura. A més, criticaven amb força a Van Buren per la crisi econòmica, anomenant-ho “Martin Van Ruin”.

En els cartells de campanya, que per primera vegada van ser constants a tot el país, apareixia la imatge d'Harrison amb una cabanya al fons, i en els mítings s'oferia sidra als presents. També hi havia cabanyes de fusta per tot el país i ampolles de sidra amb una cabanya com a logo, simbolitzant el suport a la campanya de Harrison. Va ser la primera vegada que material promocional s'utilitzava d'una manera general.

A més, també va ser la primera vegada que s'utilitzava la música i jingles de campanya de manera generalitzada, que parlaven de la valentia de Harrison, de la batalla de Tippecanoe i fins i tot de les cabanyes de fusta, per exemple: Tippecanoe and Tyler Too, The Tippecanoe Club Quick Step, Old Tippecanoe’s Raisin‘, The Invincible Old Tippecanoe o Grand Log Cabin March.

En realitat, en la campanya gairebé no es van parlar els temes polítics, sinó que es va basar en la proximitat al poble (cabanyes i sidra) i el seu historial com a heroi de guerra. I va guanyar.

William Henry Harrison va jurar el càrrec el 4 de març de 1841 i va realitzar el discurs inaugural més llarg de la història. En un dia molt fred, Harrison va parlar durant dues hores a l'escalinata del Capitoli, sense jaqueta ni barret, per mostrar la seva fortalesa com a heroi. Va desenvolupar una pneumònia i mai es va recuperar. Un mes més tard moria, convertint-se en el primer president nord-americà en morir en el càrrec, i en el president que menys temps ho ha estat: de 4 de març a 4 d'abril -30 dies, 12 hores i 30 minuts-. I és que si ja ets president, no te la juguis fent-te l'heroi.


 

0 Comments:

Post a Comment
RSS Blogger