Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Un veritable duel polític

Cada vegada més assistim a campanyes polítiques on, sovint de manera anònima però organitzat des dels partits, i més en aquests temps on la tecnologia permet la ràpida comunicació i difusió, es critica a l'adversari, se l'ataca, s'insulta o es creen burles cap a ell. Es tracta de les campanyes negatives. No obstant això, no ésquelcom únic en les campanyes polítiques de la història. S'ha donat des del el principi de la democràcia, i es seguirà donant. Però volia explicar un curiós cas on els atacs van arribar massa lluny, i fins i tot una campanya negativa va costar una vida, la del polític, líder del partit federalista nord-americà, Alexander Hamilton, assassinat, en un duel, pel vicepresident d'Estats Units. Va ser l'11 de juliol de 1804.

En les eleccions presidencials de 1800, Thomas Jefferson i Aaron Burr del mateix partit, van empatar. El partit volia que Jefferson fos president i Burr vicepresident, però l'elecció final era responsabilitat de la Càmera de Representants. Els intents d'una facció federalista per aconseguir l'elecció de Burr van fallar, en part per l'oposició d'Alexander Hamilton. Burr va escriure a Jefferson subratllant la seva promesa de ser vicepresident, i durant la votació al Congrés va tornar a escriure que es retiraria si Jefferson li demanés. Finalment l'elecció va arribar a un punt mort que es va perllongar durant trenta-sis votacions, abans que James A. Bayard, un federalista de Delaware, emetés un vot en blanc per desempatar. Després de la confirmació de l'elecció de Jefferson, Burr es va convertir en vicepresident dels Estats Units, però aviat va perdre la confiança de Jefferson i va ser deixat de costat en els assumptes del partit.

Quan va quedar clar que Jefferson deixaria de costat a Burr per a l'elecció presidencial de 1804, el vicepresident va decidir presentar-se en el seu lloc com a candidat a Governador de Nova York. Burr va perdre les eleccions, i va culpar de la derrota a una campanya en contra seva orquestrada des del seu propi partit i per part de Hamilton. A més Hamilton va dir en un sopar polític que podria expressar una “opinió encara més menyspreable” de Burr. Després que una carta sobre el particular escrita per Charles D. Cooper circulés en un periòdic local, Burr va exigir una explicació a Hamilton.

Hamilton havia escrit tantes cartes i havia fet tantes crítiques contra Burr en privat que no era capaç de rebatre de forma creïble l'escrit per Cooper. Burr va exigir a Hamilton una rectificació sobre tots els possibles greuges, però Hamilton, que en aquells dies havia caigut en desgràcia per un escàndol sexual i que no tenia ja que cuidar la seva reputació, va decidir no fer-ho. Burr va respondre reptant a Hamilton a un duel. Els dos havien estat involucrats ja abans en duels (Hamilton en vint-i-u, Burr en només un).

Tot i que encara era un pràctica molt comuna, el duel havia estat prohibit en els estats de Nova York i Nova Jersey. No obstant això, ja que Hamilton i Burr no eren ciutadans d'aquesta última ciutat, es van citar als afores de Weehawken (Nova Jersey), a l'alba de l'11 de juliol de 1804. Existeix certa controvèrsia sobre com es va produir el duel i els esdeveniments que ho van envoltar. La versió de Wikipedia és que Hamilton es va avenir al duel per honor, però s'oposava a la pràctica i no tenia intenció de disparar primer. Per contra, Burr, prestigiós bon tirador, tenia la intenció manifesta de disparar al seu rival i matar-ho si podia ser. Així, mentre que una de les dues parts indica que Hamilton mai va arribar a disparar, l'altra argumenta que va haver-hi un interval d'entre 3 i 4 segons entre el primer tret i el segon. Una altra versió diu en canvi que Hamilton es va preparar bé: “ambdós contrincants van escollir les seves armes, pistoles de duel equipades amb una sola bala, i Hamilton va interrompre el procediment per comprovar la posició del sol i calcular diverses possibles ubicacions per realitzar el tret d'una manera més efectiva sense que la llum de l'astre rei li enlluernés; a més, va sol·licitar i va obtenir de Burr el permís per col·locar-se les seves ulleres per millorar la visió. Una vegada realitzat aquest tràmit, ambdós es van col·locar a la distància estipulada i van disparar les seves pistoles de manera gairebé simultània”. El tret d'Hamilton va fallar a Burr, però el de Burr va encertar de ple. La bala es va introduir en el seu abdomen, destrossant el fetge i la columna vertebral. Hamilton va ser traslladat a Manhattan, on es va allotjar a casa d'un amic, rebent visites fins que va morir l'endemà.

Burr més tard va ser acusat de diversos delictes, incloent el d'assassinat, a Nova York i Nova Jersey, però no va arribar a ser jutjat en cap de les dues jurisdiccions. Va fugir a Carolina del Sud, on la seva filla vivia amb la seva família, però aviat va tornar a Washington per acabar el seu període de vicepresidència.

En aquesta època les campanyes negatives no eren molt acceptades, segons sembla.

 

4 Comments:

  1. Salvador Garcia-Ruiz said...
    Felicitats pel post: és molt interessant.

    Va ser una llàstima la pèrdua, tan jove, de Hamilton. El seu pas com a Secretari del Tresor ha tingut una gran influència fins els nostres dies. Per cert, sobre Hamilton et recomano el llibre de Ron Chernow.
    e-Xaps said...
    Gràcies, Salvador!
    I gràcies per la recomanació. Estava llegint sobre Hamilton, just llavors vaig veure que havia mort en un duel, i per això el post. Buscaré la referència de'm Chernow.

    D'altra banda, i per si no la coneixes, també interessantíssima la vida de Burr, el que diuen és el pare de les campanyes electorals, que va estar ficat en mil i un embolics i potencials independències als USA.

    Salut!
    Salvador Garcia-Ruiz said...
    Li tinc molta mania al Burr, va matar al Hamilton! Si no trobes el llibre te'l puc deixar, això sí, si el cuides bé, el tinc dedicat per l'autor...
    e-Xaps said...
    Gràcies Salvador! Però només faltaria!

    Per cert, al post del bloc en castellà també han deixat bibliografia intessant sobre el tema, en aquest cas sobre Hamilton! ;)

Post a Comment




RSS Blogger