Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

23F: la fotografía de Tejero

Avui es compleixen 30 anys de l'intent de cop d'estat a Espanya que tothom coneix com el 23F. Han passat trenta anys d'aquell dia en què el Tinent Coronel de la Guàrdia Civil Tejero va entrar al Congrés interrompent a tirs la tranquil·la votació d'investidura de Calvo Sotelo. Trenta anys del “Quieto todo el mundo!” i dels tancs als carrers de València. Dels transistors i el missatge del Rei. I si alguna cosa es recorda d'aquest dia és la imatge de Tejero a la tribuna d'oradors del Congrés. La fotografia, premi World Press Photo de 1981, va ser presa per Manuel Pérez Barriopedro.

En el blog de José Pujol, la mesa de luz, al diari Público, expliquen com es va prendre aquesta foto, què va sentir el fotògraf i com va aconseguir treure-la del congrés perquè, des de l'agència EFE, donés la volta al món. Intento resumir-ho:

Manuel Pérez Barriopedro va acudir al seu treball a EFE, en aquest 23 de febrer, al Congrés, per cobrir la investidura de Calvo Sotelo. Es van realitzar deu fotogrames del moment del cop, de la 13 a la 23, sent el número 22 la imatge que va donar la volta al món. Fotograma número 22, minut 1:29 del víideo de rtve. Han cessat els trets de Tejero i Manuel eleva l'enquadrament centrant-se en el tinent coronel que fa un posat que el fotògraf captura. Faria dues fotos més: “Aquest és just el moment que jo començo a pensar que havia fet fotos. Encara no havien pres posicions i la meva obligació era salvar almenys el que havia fet”, diu Manuel, que lleva el rodet i ho manté amagat a la seva mà durant més d'una hora. A continuació, va aconseguir amagar-ho a la seva sabata. “En creuar les cames, portava un mocasí una mica obert, i veig que hi ha un buit. Molt disimuladament ho vaig ficar allà sota”.

Després de quatre hores de captivitat, a primera hora de la nit, van deixar anar als periodistes. Als pocs minuts els fotògrafs són alliberats sense les seves càmeres, que es queden al congrés. Eren al voltant de les 10 i mitja de la nit.

Manuel Pérez va directe a l'agència EFE, on lliura les fotografies. Tot eren abraçades i felicitacions. Però ningú volia prendre la responsabilitat de passar les fotos pel servei i es va passar la responsabilitat al lloc més alt. Es van enviar còpies 20x 25 a Luís María Ansón, per aquell temps director de l'agència estatal EFE. Ansón, després de prendre's uns segons per pensar-ho, va manar que es distribuïssin immediatament totes les imatges als abonats d'Espanya i de la resta del món.

Al principi van pensar que més fotògrafs havien fet la foto i que més fotos de Tejero pulularien per la resta de redaccions. Però al llarg de la nit es van adonar que tan sols ells les tenien. “No tots van fer fotos i no tots van poder treure-les” diu Manuel. La seva foto va donar la volta al món i fins i tot la revista Paris Match va enviar un avió per recollir les imatges amb bona qualitat.

Recomano llegir l'excel·lent text (i veure les seves imatges) escrit per José Pujol. Imperdible.

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger