Durant la Primera i la Segona Guerra Mundial, els pòsters de reclutament es van tornar extremadament comuns, i molts d'ells han persistit en la consciència nacional, com els cartells de “Lord Kitchener Wants You“ del Regne Unit, o el “Uncle Sam wants you” i el “Loose Lips Sink Ships” a Estats Units. Eren una de les millors eines de comunicació de l'època, àmpliament visibles, i el seu ús es va fer extensiu en totes les ciutats i pobles per animar el fervor patriòtic.
Els cartells en temps de guerra també van ser utilitzats amb finalitats de propaganda, la persuasió i la motivació, com el famós cartell de Rosie, la rebladora, que exhortava a les treballadores durant la Segona Guerra Mundial amb la frase "podem fer-ho!”. La treballadora que va prestar el seu rostre per a aquest cartell, convertida després en una icona del moviment feminista a EUA: Geraldine Doyle, de 86 anys, ha mort aquesta setmana, com indiquen a El Mundo.
Doyle tenia 17 anys quan -igual que van fer 18 milions de dones nord-americanes durant la Segona Guerra Mundial- es va sumar als esforços de la guerra i va començar a treballar en una fàbrica metal·lúrgica propera a Ann Arbor (Michigan). Portava només uns dies en el treball quan es va topar amb ella un fotògraf d'United Press International que retratava la contribució femenina a la contesa bèlica.
La seva fotografia va ser utilitzada per l'il·lustrador J. Howard Miller per realitzar el cartell encarregat pel govern on apareix, amb una cinta vermella lligada en el pèl, pujant-se les mànigues de la camisa per mostrar els seus músculs. “Podem fer-ho” (“We can do it”), diu.
El pòster -conegut popularment com Rosie the Riveter, Rosie la rebladora, per la cançó que va inspirar- es va fer encara més cèlebre en els anys 80, quan es va apropiar d'ell el moviment feminista i la imatge va passar a simbolitzar la igualtat de sexes.
Un poster amb història i per a la història.