Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

El pròxim mes de desembre, del 7 al 18, a Copenhague, se celebrarà la 15a Cimera Internacional de la Convenció Marc de les NNUU contra el canvi climàtic. Aquesta cimera té una rellevància fonamental, ja que en ella els governs dels països industrialitzats i dels menys desenvolupats han d'assolir un acord internacional que doni continuïtat al Protocol de Kyoto. I no val qualsevol acord. El nou tractat ha de ser eficaç per evitar que la temperatura superi els límits que farien que els canvis al planeta siguin irreversibles i imprevisibles. Però a més ha de ser just, assegurant que no recaigui sobre els més pobres el pes d'uns ajusts que han d'assumir els responsables del problema.

Des de fa més d'un any, diferents organitzacions, polítics i ciutadans s'han posat en marxa per pressionar els negociadors perquè arribin a un acord, que sembla que encara està bastant lluny.

Una d'aquestes accions, potser la més visible per ara, va tenir lloc el 24 d'octubre. A més de 180 països es van reunir persones per celebrar el dia d'acció internacional més difós en la història del planeta. En més de 5000 esdeveniments a tot el món, la gent es va reunir i va fer una crida a l'acció i al lideratge per lluitar contra el canvi climàtic. L'organització va ser a través de la web www.350.org, una campanya internacional dedicada a construir un moviment que uneixi al món al voltant de les solucions necessàries per a la crisi climàtica. 350 són les parts per milió que els científics consideren el límit màxim segur de CO2 a l'atmosfera.

Altres iniciatives interessants, de les moltes realitzades, van ser esculpir estàtues de gel a Xina, una tempesta de gel a Barcelona, un blog action day (que també va realitzar el PSOE), l'Orbe Climàtic (animació interactiva que permet veure diferents punts del planeta i conèixer com està afectant el Canvi Climàtic, a través d'històries explicades per gent corrent), o plataformes de recollides de firmes, com l'operació “HOPEnhaguen” (a Alemanya), Seal the deal, viaja con nosotros o Ultimatum climatique.

També s'han realitzat infinitat de vídeos, com a aquest on diferents models es despullen, en una al·legoria del canvi climàtic:



Però el que més m'ha cridat l'atenció és la plataforma "adopta un negociador”. La seva missió és clara: "Per què deixem la decisió més important al món a uns centenars de persones? Aquest any tenim la major oportunitat en la història humana. L'oportunitat, per canviar el món on vivim, i construir junts un món millor. Per què no tenim la nostra veu? Pensem que era hora d'avisar els nostres negociadors que som aquí i els observem".
Són 13 persones per ara, representant 13 països. El seu objectiu és "perseguir" els diferents negociadors, adoptant cada un d'ells pel seu nom i cognoms. Parlar amb ell o ella i intentar que s'emporti a bon port la negociació.

Per descomptat, tot reflectit també a través de vídeos i de fotografies, de blocs i webs, que explica tot el procés i a qui han adoptat. Els "Negotiation trackers" viatgen a les reunions de preparació de la cimera i s'integren, amb les seves visibles samarretes vermelles, a prop dels "seus" negociadors, per aconseguir interactuar, per pressionar-los, per posar-los en contacte amb altres "adoptats" d'altres països, i també per informar, de primera mà, del que s'està dient en aquestes reunions (o el que els expliquen els seus adoptats almenys). També realitzen, en directe, un live-blogging del que succeeix en cada encontre.



Potser en el futur hurem d'adoptar a alguns polítics per a veure què fan! ;)

 

0 Comments:

Post a Comment




RSS Blogger