Entre divendres i dissabte passat, el govern de Veneçuela va ordenar el tancament de 34 emissores de ràdio i del Canal 7 de televisió, per considerar que han faltat als requisits legals per operar. Executada l'ordre, va desencadenar una reacció important a la xarxa social Twitter on, a través de l'etiqueta #FreeMediaVe, milers de "twuitaires" estan expressant des de llavors les seves crítiques sobre la mesura, i informen puntualment sobre articles, vídeos, fotos o posts sobre el que està succeint al país.
El Govern bolivarià també ha iniciat procediments administratius a més de 240 radioemissores. Aquesta mesura coincideix amb una àmplia ofensiva legal contra el canal de notícies Globovisión i altres mitjans crítics.
La torrencial pluja de comentaris per Twitter va fer que l'oficial Agència Boliviariana de Noticias pengés al seu lloc web una informació en la que acusa recepció del cop rebut pels "tuitaires"opositors, amb el títol "Campaña mediática de ultra derecha repercute en redes sociales en Internet".
L'article, que critica els opositors anomenant-los ultradretans, també lloa Twitter, encara que diu que el que està succeint és propi del mal ús d'aquest canal de comunicació: “Es de índole entender que esta herramienta de microblogging que se ha convertido virulentamente en una ventana para obtener información en tiempo real pero está pregnada de vicios propios de Internet, como la inexactitud o inexistencia de la fuente o lo que implica la propia confirmación del hecho. […] Twitter, Facebook, Myspace, el blog entre muchos otros, son una alternativa de intercambio de información en tiempo real pero evidentemente un nuevo canal para crear terror”.
Fa tan sol un mes, amb la rebel·lió pel cop d'estat a Hondures, les mateixes fonts parlaven de Twitter com la veu de la democràcia i de l'esperança contra la censura. Com pensaria George Orwell... Com canvien les coses!
En un recent notícia d'ABN, fins i tot es destaca que #FreemediaVe ja no és trending topic de Twitter: “Luego de casi 48 horas de intenso debate “Tuitero” […] la voz de opositores en la Red de Redes mermó su efecto. Posiblemente, esta abrupta desaparición de los diez temas más discutidos sea la falta de argumentos sólidos por parte de los participantes o bien por defender ilícitos más que alternativas. Otra posible razón es porque ninguno de los líderes que emprendieron el debate dio una idea sustentable para defender sus tesis”. També s'excusen que la gent pobra de Veneçuela no té accés a Internet, per la qual cosa aquesta és una altra raó del triomf a la xarxa de la difusió del missatge contra el govern d'Hugo Chávez.
En aquesta rebel·lió twittera m'agradaria destacar una cosa que ha estat retwittejat moltes vegades, com són les regles bàsiques d'ús de Twitter per difondre els missatges o regles de ciberactivisme, i que crec molt interessants:
1. Deixa espai en els teus tweets per a poder retwitejarlos complets. No usis tots els 140 caràcters; DEIXA ENTRE 15 i 30 ESPAIS DISPONIBLES.
2. Col·loca l'hashtag #FreeMediaVE AL PRINCIPI dels teus tweets. Això maximitza la visibilitat i evita que es perdi durant un retweet.
3. No col·loquis l'hashtag #FreeMediaVE en tweets que no tinguin a veure amb la nostra protesta. Això simplement dilueix el missatge i agrega soroll. Recorda, la llista de Trending Topics NO ÉS IMPORTANT. L'important és crear consciència del que està passant.
4. Després de l'hashtag i els espais per a retweet, només et queden entre 96 i 111 caràcters per al teu missatge. Utilitza'ls bé, aprofitant serveis com http://bit.ly per retallar les URLs que publiquis.
Tant a Twitter com a Facebook es sol·licita el canvi de fotografia posant-se un avatar específic, per visualitzar fins i tot més l'activitat contra el govern.