Bloc | Sobre mí | Contacte | Treballo a

Zona 21 és una pàgina que vol representar la idea d'espai de confluència, que vol convertir-se en una base per a l'acció ciutadana afavorint el desenvolupament d'un nou activisme social i progressista a través de les tecnologies de la informació i la comunicació.

En aquesta web, es publiquen setmanalment cuidats dossiers temàtics en els quals es recull informació, enllaços i referències sobre temes diversos. Una de les seves finalitats és poder oferir i recollir recursos i materials d'interès, pel que conviden a qualsevol a participar activament, descarregant i copiant els materials, reexpedint-los i donant-los a conèixer a altres persones.

El passat 8 d'octubre, a Zona 21 van publicar un interessant dossier on citen eines virtuals per a poder seguir i estar al dia de les eleccions nord-americanes. A més d'aquest dossier (el número 12), ara han afegit un segon dossier (el 13) amb noves eines.


Destaco les que més m'han agradat (que són la majoria) de les moltes que citen sobre les eleccions USA:

Informació general. PoliticsHome es va posar en marxa a l'abril de 2008 al Regne Unit, i ràpidament s'ha configurat com un recurs capdavanter per a estar al dia, minut a minut, sobre tots els esdeveniments que se succeïxen en política. En associació amb Pollster.com, ha ampliat el seu camp d'acció a Washington i ofereix una de les millors cobertures de les eleccions presidencials en la Xarxa.

Debats i imatges. En la pàgina de Open Debates es recullen els diferents debats entre els candidats presidencials i vicepresidencials.

Si el que ens interessa és consultar les fotografies més destacades dels últims mesos, des de Daylife.com, podrem, a més de tenir els últims titulars dels mitjans, accedir a una àmplia galeria d'imatges dels candidats i les seves accions de campanya.

Contrastar, verificar… A Internet trobem diferents recursos que ens permeten comprovar si el que es diu d'un candidat en relació a un tema concret és cert o no. FactCheck, per exemple, descobreix els muntatges generats durant les campanyes electorals. Altra eina enginyosa, en aquest cas per a intentar descobrir si un polític menteix és RealScoop. A partir d'un vídeo concret, analitza la veu de la persona que parla i ens mostra el seu grau de credibilitat amb uns indicadors de color. I per a poder comparar i saber què diuen l'un i l'altre candidat sobre temes o paraules concretes, Google ofereix “In Quotes”.

En la Xarxa. Per a saber com usen Internet els diferents candidats i com influeïx la Xarxa en les seves estratègies, techPresident ens oferix informació sobre el seu posicionament en Facebook, MySpace o YouTube, entre altres informacions d'interès.


Para seguir la actualidad más inmediata de las elecciones en Twitter, nada mejor que seguir: Election 2008.

I, si el món sencer pogués votar…a qui votaria? Economist.com oferix un recurs per a participar: Global Electoral College, on es mostra per països quin seria el candidat triat.

Jocs online. En clau d'humor, aquest és un dels jocs que corre per la Xarxa: Kung Fu Election. Tria el teu personatge entri Barack Obama, Michell Obama, Joe Biden, John McCain, Cindy McCain o Sarah Palin i el combat està servit.

Actualitat de la campanya. Dipity Election Center. Una altra manera de seguir l'actualitat oficial de les campanyes dels candidats a través de Dipity, un timeline que visualitza tot el que es mou al voltant de cada un d'ells.

Aportacions econòmiques. Sunlight Foundation ha generat una gràfica amb les aportacions del sector industrial a les campanyes des de 1990 fins 2008.

En la misma línia, aquí podeu veure la gràfica Follow the Oil Money que mostra les aportacions econòmiques que han rebut els diferents candidats per part d'indústries petroleres. I en aquest esquema, podeu veure l'estratègia de fundraising de Barack Obama.

Earmarkwatch.org ha realizat un altre gráfic on es visualitza la despesa destinada a cada un dels Estats... Fixeu-vos en Alaska.

Enquestes i prediccions. Per a visualitzar els resultats de les enquestes electorals, des de la Universidad de Utah s'ha realizat un software específic que, tot i que no està disponible, podeu veure en aquest vídeo de mostra.

En Vote2008, The Takeaway han preparat un widget per a visualitzar les prediccions de vots a cada candidat per col·legis electorals.

2008 Polls for President ofereix dades d'enquestes sobre els candidats realitzades per diferents mitjans i organismes que s'actualitzen diàriament.

La pulsió electoral es pot seguir també a través de Google In Quotes. O d'una manera, como a mínim curiosa, cal destacar l'enquesta realitzada per la cadena 7-eleven, que fa el recompte en función dels cafès més venuts: Obama o McCain. En aquesta línia, Amazon mesura l'èxit dels candidats en funció de la venda de caretes de goma dels candidats per Halloween.

Blogosfera. A perspctv han preparat un mashup que resumeix i recull tota l'activitat a la blogosfera relacionada amb aquestes eleccions presidencials nordamericanes 2008.


A més d'aquestes eines, algunes increïbles, m'atreveixo a afegir algunes altres que em va passar amablement a través d'un twit l'autora de "Le Main Invisible", provinents del post "15 ways to follow the 2008 elections online", i que inclou alguns gadgets curiosos que no sortien ara com ara en els dossiers de Zona 21 (potser en el pròxim dossier), amb el que encara podeu trobar més maneres d'estar al dia del que passa en aquestes últimes setmanes abans de les eleccions.

 

2 Comments:

  1. Unknown said...
    Xavier,
    No deixis mai de fer aquests posts recopilatoris perquè a molts ens són realment útils.
    e-Xaps said...
    Gràcies Guillem!!

    La veritat és que hi ha coses que mai se m'haurien ni acudit!

    Salut.

Post a Comment




RSS Blogger